Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 10:57 - Крикет – игра за лордове
Автор: boychinova Категория: Забавление   
Прочетен: 2329 Коментари: 0 Гласове:
0




Англичаните са странни хора и поредното доказателство за това е любовта им към крикета. Спортът, който се смята и за прародител на американския бейзбол, често надминава по популярност дори самия футбол на Острова. "В основата си крикетът е бейзбол на валиум", казва холивудската звезда Робин Уилямс. "Това е играта на лордовете, не е дейност за функционално натоварване. Знаете, благородниците не обичат много да се морят и потят. Няма друга такава игра, която да се е появила в 1700 година, а от 1755 г. да има официални правила", рекламира играта шефът на родната федерация по крикет доц. д-р Николай Колев. Според него играта е странна за мнозинството, но това е нормално, защото е направена от англичани, които обичат да си почиват през уикенда, да ходят на пикник, да си пият чай и да се занимават с нещо. Затова и основно изискване за мачове е времето - задължително е да има слънце и да е сухо. Скоро след раждането си в графство Кент по времето на крал Едуард, играта бързо придобива популярност сред английското общество в колониите, където остава основна страст и на местните. Сега е национален спорт номер 1 в Шри Ланка, Пакистан, Индия, Бангладеш, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Зимбабве и др.

Преподавателят в катедра "Бейзбол и крикет" в НСА и завеждащ катедра "Футбол и тенис" създава централата през 2002 г., подтикнат от интереса на свои студенти към нетрадиционните за нашите географски ширини спортове. Както всяка нова идея и тази тръгва от нищото, с няколко разменени имейла с хора от европейската федерация. "България беше бяло петно на картата на крикета в Европа. Предизвикахме интерес. Поканиха ме на един форум на комисията за развитие на международната централа и там получихме благословията да развиваме спорта", разказва доцентът. Бързо са създадени няколко клуба - НСА, в ПЖИ, в Медицинска академия, два във Варна, в Габрово, един на чужденци, живеещи в България, и колелото се завърта. Още през 2003 г. се провежда държавно първенство, а година по-късно националният ни отбор изиграва първите си мачове на европейско първенство. "Останахме шести в дивизията на новите членове. Сега на Балканите румънците са от нашето ниво, сърби и турци още ги няма на картата, а гърците са ни цел - те са европейски шампиони за юноши в зала", казва Колев. За разлика от много нови, федерацията в крикета няма проблеми с базата и екипировката - ползват всеки един футболен стадион, а от комисията за развитие към континенталната федерация и от английския клуб "Виктория" имат като дарение достатъчно количество топки, бухалки и врати (уикети).

Бързина, точност, прецизност, умение да работи в екип - това са неща, които са необходими във всеки спорт. Но в крикета най-ценени качества са честността и феър-плея. В играта има само двама съдии. Основните педагогически функции са на капитаните, които командват състезателите и взимат решения при спорните моменти. "Това е спортът на честните хора. Не знам дали с това точно можем да заинтригуваме младите у нас", допълва пионерът на крикета у нас. Не случайно новият кодекс на правилата от 2000 г. включва преамбюл относно Духа на крикета. В него се набляга на уважението към противника и традиционните ценности на играта. Именно за това един от най-големите спортни скандали на тази година е мистериозното убийство на треньора на националния отбор на Пакистан в Ямайка по време на мачовете за Световната купа през март.

Шефът на нашата централа и колегите му са се насочили да развиват и по-удобната за практикуване форма интер-крикет. В оригинал една среща може да продължи от един до три дни, а има и тестови игри от по 5 дни. В интер-крикета мачовете траят 1 час и така има възможност да се изиграе турнир с 24 отбора за три дни, например. Естествено тази форма е измислена, за да се повиши интереса и да се улеснят излъчванията по телевизията.  "Трябва да адаптираме спортната система в България към тази на Европа. А крикетът е част от Европа. Искаме - не искаме, ще го развиваме. Въпросът е с какви темпове. На първо време искаме да го популяризираме сред младите хора, да го вкараме в училище, да работим с децата, да им дадем още една алтернатива. А след това да направим пирамидата на националните отбори за подрастващи", допълва Колев, който редовно кани чуждестранни лектори, за да подготвят бъдещите ни треньори. Вкарването на крикета в програмата на училищата е приоритет за федерацията. "Има интерес. Една от специфичните страни на крикета е, че предлага нови форми на обучение в часовете по физкултура. Материалната база в училищата е отчайваща, а цял един клас може да играе крикет в часа по физическо. Трябват две бати, три топки за тенис и един комплект пластмасови уикети. От една страна се уплътнява времето на децата, а от друга се позволява интегрирането на тези с нарушена двигателна активност и на тези с неравностойно положение. Могат да участват и деца в инвалидни колички, което е изцяло в хармония с новите тенденции в образованието към закриване на специализираните училища за неравностойните деца за по-доброто им интегриране в обществото", казва още преподавателят в НСА.

Същевременно вече има напредък и в гоненето на високи спортни резултати. Няколко български състезатели вече се опитаха да пробият. Треньорът на националния отбор Саиф Ур Рехмаан,  който от година има български паспорт, бе за месец и половина в Англия, във "Виктория крикет клуб", и докато бе там, отборът  му не допусна загуба. Още няколко живеещи и учещи у нас индийци и пакистанци са играли в Англия. "На високо професионално равнище няма как да стигнем, но до средно европейско ниво бихме могли", реалист е Колев. Който иска да се убеди, може да гледа в НСА отбора на един от най-авторитетните вестници в Англия - "Таймс", в демонстративен мач на 17 септември.



Тагове:   игра,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boychinova
Категория: Забавление
Прочетен: 82571
Постинги: 73
Коментари: 20
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930